Adem/meditatiedagen

 

Op deze dagen kun je je even een dagje terugtrekken uit het dagelijks leven om je aandacht naar binnen te richten met behulp van ademtherapie en meditatie. De inhoud van het programma wisselt per dag. Soms ligt de nadruk op ademtherapie, een andere keer op allerlei andere vormen van lichaamsgerichte therapie en meditatie.

Ademtherapie

Eén van de belangrijkste manieren waarop wij onze emoties onderdrukken, is door onze ademhaling te beperken. Omdat wij dit doen door het chronisch aanspannen van bepaalde spieren, zijn wij ons hier meestal niet eens van bewust. Het leidt echter vaak tot geestelijke en lichamelijke spanningsklachten. Ademtherapie is er op gericht om weer voller te gaan ademen, en om op die manier weer meer in contact te komen met onze vastgezette spanningen en emoties. We krijgen er bewust zijn over en gaan ze uiten (in beweging en geluid). Door de blokkades op te ruimen komt je ook weer bij wat daar ‘onder’ zit: wie jij werkelijk bent, als jij je levensenergie (en dus ook je emoties) wèl helemaal laat stromen.

Meditatie

Mediteren is niets anders dan je lichaam, je emoties en je gedachten waarnemen. Kijken naar wat er in je leeft zonder interpretatie of oordeel. Interpretaties en oordelen zijn alweer je hoofd. Je hoofd wil vaak ook alweer snel aan de gang gaan met “Waarom … ?”. In meditatie ga je je niet dat soort dingen afvragen, maar je blijft alleen maar waarnemen “Hoe (voelt het) … ?” Dit leidt tot rust, stilte en helderheid. Hierin kun je vanuit acceptatie ervaren wie jij werkelijk bent, zonder iets te moeten (veranderen). Je wordt meer toeschouwer van je lichaam, je emoties en je gedachten in plaats van er in (vast) te zitten, er in mee te gaan of ze weg te drukken.

Mediteren kan op veel manieren. We doen naast stiltemeditatie ook altijd één of twee actieve vormen van meditatie. Dit betekent dat we erbij bewegen en soms ook geluid maken. Dit doen we om eerst uiting te geven aan alle drukte in ons, zodat er daarna meer ruimte is om de stilte in te gaan. Welke actieve meditaties we doen wisselt per dag. Elke adem/meditatiedag zal dan ook weer heel anders zijn dan de andere. Wat wel altijd een vast onderdeel is, is een deelronde(s) om te delen wat je in (het ademwerk en) de meditatie(s) ervaren hebt.


Lijkt het je wat om eens een dagje te wijden aan meditatie (en ademwerk)?
Kijk dan hieronder wanneer de eerstvolgende adem/meditatiedag gepland staat.
Door vervolgens op de workshop te klikken kom je bij de praktische informatie over deze dag.

 

Workshops Startdatum Inschrijven
Adem/meditatiedag 13-01-2019 10:00