Weekend karakterstructuren

In dit weekend maak je kennis met de karakterstructuren. Door er theorie over te krijgen, maar vooral door ze in oefeningen allemaal “in te gaan” en ze te ervaren. En ook door ze te zien bij je groepsgenoten. Het is dus een afwisseling tussen theorie, ervaren en waarnemen.

Wat is een karakterstructuur?

Een karakterstructuur is eigenlijk een groep bij elkaar horende strategieën en negatieve overtuigingen (voor meer hierover zie Lichaamsgerichte innerlijk kind therapie). We hebben allemaal één of twee structuren waar we (het meest) ‘in zitten’, het zijn de kindpatronen die we steeds weer herhalen. Door kennis te maken met de karakterstructuren krijg je veel meer inzicht in jezelf: je ziet niet meer alleen ‘ik doe zus, en zo, en ik voel dit, en denk dat’, je gaat nu het hele plaatje zien: het hele patroon met alle bij elkaar horende overtuigingen, gevoelens en gedragingen. Je kunt alles beter plaatsen, gaat meer de verbanden zien. Elke karakterstructuur is ontstaan in een bepaalde fase van onze vroeg kinderlijke ontwikkeling. Bij elke fase hoort een andere kwetsing en een andere manier van bescherming. Je gaat dus zien welke beschermjas(sen) je aan hebt getrokken. Het bewust zijn hierover maakt dat je makkelijker die jas aan en uit kunt trekken wanneer jij dat wilt, afhankelijk van of het werkelijk nog zo koud is daarbuiten, of dat jij een andere jas wilt aantrekken die meer in de mode is of functioneler!

De karakterstructuren zijn ontdekt/bedacht door Wilhelm Reich, en verder uitgewerkt door Alexander Lowen, die ook de Bio-energetica heeft ontwikkeld.
Er zijn allerlei boeken over karakterstructuren. Ik raad je aan die (nog) níet te lezen. Als je leest over karakterstructuren, is het een theorie, hoofdwerk. In dit weekend kun je alle karakterstructuren ervaren, je zult voelen welke jas jou als gegoten zit en van anderen horen/zien hoe hun jas voelt. Dit geeft veel dieper inzicht dan boekenwijsheid. De karakterstructuren geven je dus niet alleen inzicht in jezelf, maar ook in anderen. Je leert ze herkennen aan iemands gedrag, maar ook aan iemands lichaamsbouw, houding en taalgebruik. Je zult leren en begrijpen dat je bij bepaalde structuren beter niet dít woord kunt gebruiken of zeker niet dát moet doen, en juist wèl dit of dat. Je kunt er dus veel aan hebben voor jezelf, maar ook in je privé omgeving, én in het werken met mensen.

Deelname aan dit weekend is alleen mogelijk als je al ander werk bij mij gedaan hebt (of iets vergelijkbaars, dat moeten we dan even bespreken).

Lijkt het je wat om de karakterstructuren beter te leren kennen en te ervaren?
Kijk dan hieronder wanneer het weekend karakterstructuren gepland staat.

Voor alle praktische informatie: klik hieronder op het evenement.

Geen evenementen aanwezig