Kennismakingscursus Lichaamswerk & Meditatie

 

Eenheid van lichaam en geest

Een van de belangrijke uitgangspunten van lichaamsgerichte therapie is dat zij uitgaat van de eenheid van lichaam en geest. In onze maatschappij heeft het hoofd / het denken een overheersende en geïsoleerde plek gekregen. Natuurlijk is zij verantwoordelijk voor onze geweldige technische vooruitgang en daarmee voor onze welvaart. Maar de balans is zoek met veel lichamelijke en psychische ziektes als gevolg. Daarom is het nodig om de verhouding tussen denken en gevoel, tussen hoofd en hart, weer in balans te brengen. En voelen doe je door je lichaam te ervaren! Als je je meer bewust wordt van je lichaamssignalen en van de wisselwerking tussen lichaam en geest, kun je beter aanvoelen wat je wil en wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld welke keuze je wil maken, welke actie je moet ondernemen of welke grens je wil stellen. Hiermee voorkom je het opbouwen van stress en kun je je geestelijke en lichamelijke gezondheid beter in balans houden. Daarom dus lichaamsbewustzijn en lichaamsgerichte therapie!

 

Kennismakingscursus Lichaamswerk & Meditatie

Deze cursus biedt je een uitgebreide kennismaking met lichaamsgerichte therapie. Vele verschillende vormen van lichaamsgerichte therapie komen aan bod. Zowel actieve inspannende, als zachte ontspannende vormen. Ook maak je kennis met ademtherapie en met (moderne) traumatherapie.
Belangrijk terugkerend element in de cursus is het vergroten van je lichaamsbewustzijn. Dit om –zoals hierboven al geschetst- de balans tussen hoofd en hart te herstellen. Het hoofd leeft met al zijn gedachten eigenlijk altijd òf in het verleden (herinneringen) òf in de toekomst (verwachtingen). Zo missen we het enige moment dat werkelijk bestaat: het NU! Lichaamsgerichte therapie leidt er toe dat je weer meer gaat leven in het huidige moment.


Lichaamswerk

Bij lichaamsgerichte therapie laten we het hoofd even rusten en gaan we luisteren naar wat ons lichaam ons te vertellen heeft. Door lichamelijke oefeningen te doen (middels bijv. bio-energetica), te bewegen (in dans of een actieve meditatie) en dieper te ademen (ademtherapie) kunnen we in contact komen met spanningen en emoties die we vastgezet hebben, ze uiten (in beweging en geluid) en ze daarna loslaten. Hierdoor krijg je letterlijk en figuurlijk meer rust en ruimte. Bovendien komt de vastgezette energie weer vrij: je voelt meer kracht en levenslust.


Ik maak gebruik van de volgende technieken: bio-energetica, ademtherapie, traumatherapie, gestalt, visualisaties (geleide fantasie), dans, contactoefeningen, deelrondes.
Voor meer informatie hierover, zie therapievormen en technieken.

 

Meditatie

Wat je in het lichaamswerk hebt ervaren, kun je verdiepen en integreren in (een) meditatie. Mediteren is niets anders dan je lichaam, je emoties en je gedachten waarnemen. Kijken en luisteren naar wat er in je leeft zonder interpretatie of oordeel. Interpretaties en oordelen zitten namelijk in je hoofd. Je hoofd wil vaak ook alweer snel aan de gang gaan met “Waarom … ?”. In meditatie ga je je niet dat soort dingen afvragen, maar je blijft alleen maar waarnemen “Hoe (voelt het) … ?” Dat leidt tot rust, stilte en helderheid. Hierin kun je vanuit acceptatie ervaren wie jij werkelijk bent, zonder iets te moeten (veranderen). Je wordt meer toeschouwer van je lichaam, je emoties en je gedachten in plaats van er in vast te zitten, er in mee te gaan of ze weg te drukken.
Mediteren kan op veel verschillende manieren. Meestal gebruik ik een actieve vorm. Dit betekent dat we er (deels) bij bewegen.

 

Tussendoor en na de meditatie is er gelegenheid om onze ervaringen uit te wisselen. Elkaar ont-moeten en zijn wie je bent, zonder iets te hoeven.

 

Het verschil tussen de groeigroep en de kennismakingscursus is dat in de groeigroep meer open ronde met individuele tijd wordt ingeruimd, waardoor het meer therapeutisch is en dieper gaat. In de kennismakingscursus is er minder open ronde met individuele tijd en wordt er minder gedeeld. De nadruk ligt daar op kennismaken met en dus oefeningen in lichaamswerk en meditatie.

 

Wil je ook je lichaamsbewustzijn vergroten middels lichaamsgerichte therapie?
Kijk dan hieronder wanneer de eerstvolgende Kennismakingscursus Lichaamswerk & Meditatie gepland staat.
Door vervolgens op de workshop te klikken kom je bij de praktische informatie over deze cursus.

 

Geen evenementen aanwezig